Pomidory a łuszczyca - czy warto je włączyć do codziennej diety?
Pomidory są jednym z ulubionych warzyw Polaków. Bogate w związki o właściwościach odżywczych są dobrym źródłem przeciwutleniaczy - likopenu, karotenoidów czy związków fenolowych. W swoim składzie mają również sporo witamin rozpuszczalnych w wodzie - witaminy PP, kwasu pantotenowego i foliowego, witaminy H i witaminy C.
Coraz częściej mówi się o tym, że regularne spożycie pomidorów może wpływać na zmniejszenie zachorowalności na niektóre typy nowotworów np. raka żołądka oraz chorób sercowo-naczyniowych. W przypadku chorób dermatologicznych takich jak łuszczyca, bywa wręcz odwrotnie. Pomidory mogą zaostrzać objawy chorobowe oraz wydłużać czas leczenia.
Jaka dieta jest najlepsza w łuszczycy?
Nie ma żadnych, ogólnych wytycznych dotyczących najlepszych diet w łuszczycy. Dane z piśmiennictwa są różne i dotyczą zazwyczaj opisu różnych nawyków żywieniowych i ich korelacji względem konkretnego typu łuszczycy. Z zebranych danych można jednak wyodrębnić kilka ważnych wskazówek pomocnych w opracowaniu prawidłowego systemu żywieniowego, a także wyeliminowania z jadłospisu produktów niezalecanych do spożycia.
Z dokumentacji medycznych wynika, że podstawą diety w łuszczycy jest zwiększona podaż warzyw i owoców bogatych m.in. w:
- witaminę C - wspomagającą produkcję kolagenu wpływającego na jędrność i elastyczność skóry,
- flawonoidy - pomagającą w redukcji rumienia, wzmacniającą naczynia krwionośne,
- karotenoidy - ujednolicające koloryt, opóźniające starzenie się skóry.
Do swojej codziennej diety należy również włączyć wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega - 3, których bogate źródło stanowią ryby morskie takie jak sardynki, makrele, tuńczyki czy łososie. Ich suplementacja jest niezbędna nie tylko do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ale także do zachowania zdrowej skóry. Wspierają one regenerację naskórka, poprawiając ogólną kondycję skóry.
Dietetycy zalecają, aby osoby z łuszczycą starały się ograniczyć spożycie produktów zwierzęcych. Tłuszcze zwierzęce mogą prowadzić do przesuszenia naskórka, a w efekcie do jego nadmiernego złuszczania.
Pomidory a łuszczyca – czy mogą być szkodliwe?
Uwzględnienie pomidorów w codziennej diecie osoby chorej na łuszczycę budzi spore kontrowersje. Część badaczy uważa, że warzywo to zasługuje na bycie symbolem zdrowia. Przemawia za tym jego bogactwo wartości odżywczych w postaci witaminy A czy C, a także likopen odpowiadający za działania przeciwnowotworowe.
Pomidory zawierają jednak organiczny związek chemiczny o dźwięcznej nazwie “tomatyna” należący do grupy glikoalkaloidów. Choć w dojrzałych pomidorach stwierdza się jego śladowe ilości, jego największa ilość znajduje się w młodych owocach rośliny. Mimo tego, że zatrucia tomatyną są bardzo rzadkie - ich spożycie może skutkować zaostrzeniem się stanu zapalnego skóry co jest szczególnie istotne w łuszczycy.